Към първа част на статията

Ходене

Около 12 месеца може да очаквате детето да ходи, докато използва за опора заобикалящи го предмети и мебели – маса, диван. При повечето деца се наблюдава да могат да стоят изправени самостоятелно, а някои дори ходят сами, макар и не напълно стабилно. Равновесието се усъвършенства с възрастта. Обичайно децата прохождат уверено чак около 15-ти месец.

Независимо от начина, по който се придвижва детето, то ще иска да го прави. Неговата самостоятелна мобилност му открива нов свят и се развива чувството на желание за независимост. При малките деца е особено характерно да сменят периодите си на изявено желание за самостоятелност с желание да са плътно до вас. Затова трябва да му помогнете да да се справя с нови предизвикателства, да усъвършенства нови умения и да развива умението да поема контролирани рискове. Безопасността на детето е на първо място, но е важно да му помогнете да изгражда увереност, че може да се справя с непознати за него ситуации. Няколко лесни идеи са – да пипне някое цвете; да поглеждате заедно зад някое дърво или пейка, докато се разхождате; да му направите импровизирана катерушка от възглавници и да го насърчите да се покатерва по тях.

Безопасност

Детето на една годинка ще иска да се движи и е важно е да обезопасите средата в която ще го прави. Покрийте острите ръбове, обезопасете контактите. Махнете чупливи вази или саксии, които може да счупи.

В този период може да насърчавате развитието на фината моторика като му предоставите подходящи пастели, с които да драска и да управнява ръцете си. Дайте му блокчета или подходящо лего за подреждане. Играчки, които имат манипулируеми части – въртящи се ръце, части които се пълнят и изпразват, както и устойчиви на много удари и падания играчки.

Винаги проверявайте дали няма стърчащи остри части, които може да го наранят или не добре закрепени части, които може да погълне.

Безопасност във ваната

В тази възраст къпането във ваната може да започне да става предизвикателство. Бебето ви вече е открило своята подвижност и дори няколкото минути, в които се изисква да стои кротко, докато го къпете, може да му се сторят твърде много.

Макар и по-подвижно, бебето ви все още се разсейва лесно и може да използвате това. Може да пробвате да пеете забавна песничка, да поиграете със сапунената пяна или с някои от неговите играчки.

Отново се старайте да не откликвате на неговото държание. Усмивки или порицание на неговите обръщания, извивания или други опити да не стои мирно само ще окуражат неговото поведение.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com