Всяко дете е различно и се развива със собствени темпове. Това е особено валидно за периода на първата му година, когато може да ви се струва, че се променя със всеки изминал ден.

Ето няколко неща, които може да очаквате от бебето, когато достигне възраст от девет месеца:

Пълзене

В този период повечето деца започват да добиват увереност да се опитват да пълзят и да пипат различни от играчките си предмети, които достигат, за да ги опознаят. Ваша отговорност е да им осигурите безопасна среда и подходящ надзор, за да могат да опознават безопасно заобикалящата ги среда.

Ходене

През деветия месец при децата се наблюдава желанието да ходят, но повечето бебета не прохождат преди първия си рожден ден. Ако детето ви все пак се опитва да прави стъпки, в тази възраст то ще се нуждае от вашата помощ.

При някои се забелязва да се хващат за стол или креватчето, да се изправят и да се придвижват, докато се държат за ръба.

През този период бебетата се учат да сядат, след като се изправят и да си сгъват коленете.

Можете да помогнете на детето да се изправя и сяда по-лесно като застанете на неговото ниво и придържате двете му ръце, но го оставяте, то да направи самото движение. Също така може да му осигурите подходящи по размер и стабилност играчки, които може да ползва за опора.

Безопасност

Не оставяйте близо до детето малки предмети, които може да сложи в устата си. Махнете от неговия обсег чупливи или остри предмети, които могат да представляват риск за неговото здраве.

В тази възраст децата не могат да осъзнават разликата между позволено и непозволено, затова махнете от погледа им всичко, което не бихте искали да разучават или може да представлява риск за тях.

Oбувки?

Докато бебето не се научи да ходи уверено и не го извеждате да ходи навън редовно, не се нуждае от обувки. Детските крачета растат много бързо и ако носи неподходящи обувки, или прекалено тесни чорапи, които го притискат, рискувате крачетата му да не се развият правилно.

Оставете бебето да ходи босо в къщата. Това помага за подсилване на стъпалото и мускулите на краката. Освен това когато е босо бебето може да запазва баланс по-добре, тъй като усеща допира до различните повърхности, върху които стъпва – като килим, паркет или други.

Около други хора

През този период бебето е все още силно привързано към родителите и по-големите си братя или сестри, ако има. Нормално е ако проявява срамежливост и се крие от други хора. Колкото по-често вижда други хора докато е с вас, например баба и дядовци или други близки и роднини, толкова по-лесно ще му бъде да свикне и да се отпусне в тяхно присъствие.

Осигурявайте му редовни срещи, с хората които ще присъстват в ежедневието му. Така също ще го подготвите да приеме естествено етапа, в който няма да можете да му отдадете цялото си време. Например, когато се върнете на работа или го оставите при роднини.

Предоставяйте му позната среда, за да се чувства сигурно и спокойно. Не го принуждавайте, а го оставете то да поиска да се сближи с чуждите за него хора.

Към втора част на статията

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com