Към първа част на статията

Говор

През деветия месец е все още рано да очаквате от бебето да говори, но ще започнете да забелязвате, че повечето от звуците, които издава започват да наподобяват думи. Колкото повече слуша вашата реч, толкова по-добре е за развитието на неговия говор.

В този период бебето разбира повече вашия тон, отколкото значението на думите, които използвате, но колкото повече му говорите толкова повече научава за комуникацията. Затова използвайте всеки удобен момент за да му говорите.

Опитвайте се, до колкото е възможно, да му предоставяте възможност да вижда лицето и устните ви докато говори.

През този период бебето започва да разбира значението на думата „не“ и да я свързва със смисъла на непозволение, но не очаквайте все още да се съобразява с вашето искане.

Около деветия месец може да очаквате от детето да разпознава името си и да спира заниманието си и да се обръща към вас, когато го повикате по име.

Игри

В тази възраст бебето вече ще може и ще иска да участва в повече и по-разнообразни игри. Ще се увеличава и времето, което ще иска да прекарва в игри. На деветмесечна възраст бебето все още ще предпочита да играе най-вече с родителите или по-големите си братя или сестри и може да проявява несигурност или раздразнение да играе с други деца или възрастни.

Подходящи игри

Една от най-предпочитаните игри за бебетата на тази възраст е да поставя и вади предмети от кутия. Осигурете му пластмасов съд и големи цветни блокчета, които да може да използва, за да развива тези моторни умения.

Играчки, които имат движещи се части като отварящи се вратички или въртящи се колела са особено предпочитани от бебетата на девет месеца.

Движещи играчки като колички, които могат да бутат по пода или по стените, също са подходящи занимания.

Винаги избирайте подходящи играчки, които са от здрави материали, нямат малки части, които детето може да погълне или остри ръбове, на които да се нарани.

Играчки, които да може да подрежда една върху друга – блокчета или кубчета, или подходящо лего с големи елементи, например.

Банята е друго любимо място за игри. Предпочитано забавление е да пълнят и изливат съдове с вода или да си играят със сапунената пяна. Интересна идея е да му дадете фуния, която да пълни и да гледа как водата се изтича отново в банята. Така също ще намалите и количеството вода, която изливат извън ваната.

Всяко дете е различно в своето развитие, затова не се притеснявайте ако вашето дете все още не е достигнало определен ключов етап на развитие. Винаги когато имате притеснения относно бебето, се консултирайте с вашия педиатър.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com