Бебешки сън на 4-7 месеца

На тази възраст бебето вече има регулярен модел на сън. Някои бебета, особено кърмените все още може да се будят нощем за кърмене. Но повечето бебета вече нямат нужда от нощно хранене. Важно е родителите да осигурят безопасен бебешки сън.

Колко дълго спи бебето?

Бебетата на 4-7 месеца имат нужда от 12-16 часа сън на ден, с по-дълъг сън през нощта и две дремки през деня. Общото количество сън през деня е около 3-4 часа. На 6 месеца повечето бебета спят поне 9 часа през нощта и повече, с кратки разбуждания.

Съвети за безопасен бебешки сън

Педиатрите препоръчват бебето да спи в стаята на родителите, но в отделно легло, а не в леглото на майката и таткото. Това е важно през първата година на бебето или поне в първите шест месеца, когато е най-голям риска от синдрома на внезапната детска смърт.

Бебето може да спи в същата стая в кошара, сгъваема кошара, бебешка люлка. Така то е наблизо и е по-лесно с храненето, утешаването при плач и наглеждането му през нощта. Спането на бебето в леглото с родителите, не е безопасно, затова не се препоръчва.

Следните препоръки за безопасен бебешки сън са важни:

  • Поставяйте бебето да спи винаги по гръб, а не по корем или на страни. Това намалява риска от внезапна детска смърт. Когато бебето започне да се върти, го оставете да избира само позицията за сън.
  • Използвайте твърда, равна повърхност за сън. Покрийте матрака с чаршаф, който приляга плътно.
  • Не слагайте нищо друго в леглото на бебето. Дръжте играчки, плюшени животни, завивки, възглавници извън леглото докато бебето спи.
  • Избягвайте претопляне. Облечете бебето като за стайна температура или в подходящо чувалче за сън. Не покривайте главата на бебето докато спи. Наблюдавайте за признаци на претопляне, като изпотяване или много топла кожа на пипане.
  • Пазете детето от цигарен дим. Пасивното пушене увеличава риска от внезапна детска смърт.
  • Следете за конци, връзки и др. такива, които могат да се увият около шията, за предмети с остри ръбове и краища. Не оставяйте предмети близо до леглото, които бебето може да достигне с протягане или като се изправи. Предмети, закачени за стената, картини, драперии, въжета на щори могат да са опасни, ако бебето ги достигне.
  • Не оставяйте бебето да заспива на място, което не е отредено за сън като място за сядане (столче в колата), възглавница за хранене или бебешки шезлонг.
  • Не използвайте тежки одеяла и завивки върху и около бебето.
  • Уверете се че всички повърхности и продукти, които използвате за добър бебешки сън, са безопасни.

Към втора част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com