Бебешки сън на 4-7 месеца - втора част

Към първа част на статията!

На тази възраст бебето вече има регулярен модел на сън. Някои бебета, особено кърмените все още може да се будят нощем за кърмене. Но повечето бебета вече нямат нужда от нощно хранене. Кои са причините за нарушен бебешки сън на 4-7 месеца и как да изградим ритуал за заспиване?

Колко дълго спи бебето?

Бебетата на 4-7 месеца имат нужда от 12-16 часа сън на ден, с по-дълъг сън през нощта и две дремки през деня. Общото количество сън през деня е около 3-4 часа. На 6 месеца повечето бебета спят поне 9 часа през нощта и повече, с кратки разбуждания.

Как да помогнем за добър бебешки сън на 4-7 месеца?

Може вече да имате изграден ритуал за заспиване. Ако нямате е добър момент да започнете. Преди времето за лягане е добре да има успокояващи дейности. Къпане на бебето с топла вода, последвано от разказване на приказка или пеене, показват на детето, че деня е приключил и могат да се използват и занапред за приспиване.

Ритуалът за заспиване се прави в стаята за сън на бебето на намалена светлина за около 10 минути за възрастта 4-7 месеца. За по-големите бебета и деца над 1г. около 15 минути. Ритуалът за сън е важен, защото успокоява бебето след активния ден. Той е важен и за следващия етап, за приучване на бебето да спи по-самостоятелно.

Важно е самия ритуал за заспиване да се прави по един и същ начин и последователност всеки ден. Така бебето има предвидимост и доверие в процеса на заспиване.

Ритуалът за заспиване може да включва казване на лека нощ на играчките, гушкане, милване, четене на книжки, пеена на песничка, гасена на лампата и др. Част от процеса по лягане за сън включва и масажа и гимнастиката на бебето, обличането на спалния чувал, миенето на зъбите и пиенето на вода за по-големите деца.

Постепенно приучавайте бебето да заспива само. Може да го оставяте в креватчето когато е полузаспало, но не напълно заспало за да свиква. Ако се разплаче, не бързайте да го взимате веднага, а изчакайте малко да видите дали ще се успокои само.

Защо бебето се буди?

Дори бебетата, които спят цяла нощ, понякога се будят. Някои бебета се разплакват през нощта и се успокояват когато мама или татко влязат в стаята. Това се дължи на тревога при раздяла с родителя, която е нормална част от развитието на бебето и може да се прояви на тази възраст.

Ако кърмите бебето, може да се буди за кърмене. Във възрастта 4-7 месеца бебето спи повече време през нощта без да се буди, но може да започне да се буди и по-често. Това може да е свързано с период на ускорен растеж и да иска да пие повече мляко или да суче по на често.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com