След като разбрахме колко е важна слънчевата светлина за вашето мъниче, ето няколко съвета как да извлечем максимума от нея.

Слънчевата светлина – 7 ползи за бебето

1.Изберете подходящо време

За да се възползвате максимално от слънчевата баня, се уверете, че бебето е изложено на пряка светлина в продължение на 10-15 минути между 7ч. и 9ч. сутринта. Един час след изгрев и един час преди залез е най-подходящото време за слънчева баня. Тъй като кожата на бебето е много нежна не превишавайте 10-15 минути. По-продължително излагане може да доведе до зачервявания, парене или дразнене.

2. Облечете го подходящо

Важно е цялото тяло на бебето, включително гърбът и гърдите, да получи равномерено излагане, затова се уверете, че детето ви не е напълно облечено. Погрижете се да защитите очите му, за да се избегнат щети.

3. Изберете подходящо място

Не е необходимо слънчевите бани да се правят на открито. Отворен прозорец, през който влиза естествена светлина също може да е подходящо място. Този вариант е за предпочитане, ако е ветровито, за да се избегне вредното влияние на праха и други чужди тела върху очите му.

4. Недоносените бебета се нуждаят от внимание

Ако бебето ви е родено преждевременно, избягвайте слънчевите бани през първите няколко седмици, тъй като то може да не е в състояние де се приспособи към високата температура и това може да не е безопасно за него. Недоносените бебета се нуждаят от постоянна телесна температура, така че изчакайте.

5. Погрижете се за чувствителната кожа

Ако бебето ви е с чувствителна кожа се консултирайте се с вашия педиатър преди да го излагате на слънце. Така ще избегнете риска да я увредите.

6. Следете телесната температура

Обръщайте особено внимание на всяко прекомерно повишаване на телесната температура на бебето, дължащо се на слънчевата баня. Продължителната висока температура може да засегне телесните и мозъчните функции на бебето.

7. Възползвайте се максимално от времето

Използвайте времето, докато бебето ви се наслаждава на слънчевата светлина, за да заздравите връзката си с него. Може да го галите или масажирате, това създава у него чувство за сигурност и подобрява здравето му. Говорете му колкото можете повече, може да му четете или пеете, това е чудесна основа за бъдещата комуникация между вас. Добре оползотвореното време може да има много физически и емоционални ползи, както за детето, така и за майката.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com