Родителите са средство номер едно децата да не са с наднормено тегло и затлъстяване. Какво да направите, за да получават децата храненето от което имат нужда, без да се създава негативно отношение към храната? Как да помогнете на цялото семейство да свали килограми – защото това е семейна задача?

  1. Изберете начин на хранене, който работи. Храната е ключа за сваляне на килограми, а не упражненията. Определени режими на хранене биха помогнали. Под режим на хранене се има предвид определени видове храни, а не спазване на строги диети и рестрикция на храна. Важно е тялото да получава храненето от което има нужда. Средиземноморската диета е добро начало. Тя се базира на прием на плодове, зеленчуци, полезни мазнини като зехтин, риба и пълно-зърнести храни. Тя е полезна за предпазване от сърдечно-съдови проблеми, затлъстяване, диабет тип 2 и метаболитни нарушения. Ако глутена е проблем за вашето дете, може да се избягва и да се намалят рафинираните въглехидрати, бялото брашно, ориза, пастата и др. Вместо глутен все пак не прекалявайте с безглутеновите пакетирани продукти на пазара, тъй като много от тях също не са здравословни.
  1. Отървете се от рафинираните храни и добавената захар. Това ще има ползи за цялото семейство. Забравете за рафинираните въглехидрати, пакетираните бисквити, безалкохолните напитки, соковете които не са 100% плод, дресинги за салата, сосове, сладкиши, чипсове, солети и др. Най-добре си правете сами домашни сладкиши и печива, домашен хляб, като ограничете захарта. Използвайте пълнозърнесто брашно, кафяв ориз и безглутенови зърнени продукти.
  1. Гответе вкъщи. Това е предизвикателство за заетите семейства. Работа, училище, активности могат да ви попречат да готвите вкъщи. Но това е важно за да помогнете на детето да отслабне. Домашната храна е богата на полезни съставки и е в подходяща порция. Използвайте уикенда за приготвяне на повече храна, която да се използва през седмицата. Правете си заготовки за по-бързо приготвяне през деня/вечерта.
  1. Раздвижете се. Ако детето обича да спортува, запишете го на спорт. Още по-добре е ако спортувате заедно, така ще прекарвате време един с друг и ще се забавлявате. Може да се разхождате, тичате, да правите йога вкъщи, да плувате, карате колело или друго по желание.
  1. Нека децата да спрат да се хранят когато са заситени. Много от нас са били насилвани да си изяждат всичката храна, независимо дали сме все още гладни или не. Но дори бебета обръщат глава когато са получили достатъчно мляко. Затова ако детето каже, че не е много гладно или се засити и не си изяде всичко, не го насилвайте.
  2. Включете децата в готвенето. Децата са по-склонни да ядат храна, за която са участвали в приготвянето. Оставете децата да помагат, да мият зеленчуци, да режат, нека изразяват мнение какво ще се яде през седмицата.
  3. Сервирайте новите храни няколко пъти. Децата се адаптират към нови храни по-бавно, трябва да ги опитат поне няколко пъти. Ако предлагате нова храна като киноа, кейл не се отказвайте веднага ако детето не я хареса. Не го насилвайте, но продължете да я сервирате. Много вероятно е да я хареса след време или я овкусете по различен начин.
  4. Не ставайте догматични на тема храна. Не е възможно да контролирате всичко, което детето яде. Има посещения при приятели, роднини, рождени дни, събития в градината/училище. Не карайте децата да се чувстват виновни ако са изяли една бисквита по някой повод. Вместо това ги карайте да забелязват как се чувстват след определени храни и да разбират, че някои храни са само за специални поводи.
  5. Обръщайте внимание на порциите. Давайте на децата порции с размер за деца, докато станат тийнейджъри. Примери вижте тук. Започвайте с малка порция, ако детето е още гладно предложете допълнително.
  6. Включете цялото семейство. Хранете се всички заедно с еднаква храна, а не детето да се храни с друга. Направете здравословното хранене и отслабване приоритет за цялото семейство и ангажимент за здравето на всички. Премахнете изкушаващите храни от вкъщи. Оставете измити плодове и зеленчуци на лесно достъпни места.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com