Капризите при хранене са нормални за малките деца. С напредване на растежа децата започват да показват предпочитания към различни храни, както и да проявяват капризи.

Любимите му ястия от един ден може да се окажат захвърлени на пода на следващия. Или пък отказвани и пренебрегвани храни, може изведнъж да се окажат сред любимите. Понякога може да изрази предпочитание да яде само една и съща храна цяла седмица и да отказва всичко друго.

Това е съвсвем нормално и е добре да се опитате да не се изнервяте от този естествен за развитието на вашето дете период. Продължавайте да му осигурявате здравословен набор от храни между които да избира и се заредете с търпение, тъй като отнема време то да изгради своите хранителни навици.

Междувременно ето няколко съвета които могат да ви помогнат при злояди деца и капризни към храната деца.

Семейно хранене

Споделяйте храненията с цялото семейство колкото е възможно по-често. Избягвайте разсейващи фактори като телевизия или разговори по телефона. Използвайте това време за да изградите здравословен модел на хранене. Споделяйте общо меню и се въздържайте да приготвяте отделно, ако вашето дете откаже да яде сервираното. Такива практики по-често насърчават децата да стават по-капризни към своето меню. Добре е да се стараете да присъства поне една от любимите храни на датето ви във всяко хранене. Към нея добавете другите елементи за балансирано хранене, независимо дали детето ви ги яде или не.

Хранителни войни

Ако детето ви откаже ястие, избягвайте да правите голям проблем от това. Добре е да се вслушвате и в детето си, не го насилвайте да се храни, ако не проявява глад. Например съвсем нормално би било, ако детето е закусило и обядвало обилно, да не изпитва глад през останалата част от деня. Ролята на родителя е да предоставя подходяща храна на детето, но то трябва да реши дали иска да се храни или не. Настояването детето да се храни, когато не иска може да развие у него отрицателно отношение към храната, дори и към тази, която харесва.

Не подкупвайте

Колкото и изкушаващ да ви се струва този метод, опитвайте се да не подкупвате децата си с лакомства или други придобивки, ако изядат храната си. Това също може да доведе до отрицателно отношение към храненето, тъй като детето ще е ентусиазирано за „наградата“ и ще приеме храненето като задължение.

Опитвайте отново

Само защото детето отказва да яде определена храна веднъж, не означава, че трябва да се откажете от нея. Особено ако е хранителна и препоръчителна за здравословния растеж на детето. Продължавайте да му я предлагате заедно с нови храни, които въвеждате в менюто му. Понякога може да отнеме 10-15 хранения преди рецепторите на вашето дете да приемат вкуса ѝ.

Храненето по установен график и ограничаването на междинните похапвания биха подсигурили, че вашето дете ще е гладно когато му предоставяте нова храна.

Вижте втора част на статията

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com