Вижте първа част на статията

Разнообразие

Предлагайте разнообразие от здравословни храни, особено плодове и зеленчуци. Предлагайте високо протеинови храни, като месо или риба поне два пъти седмично. Помогнете на детето си да опитва нови вкусове и консистенции. Може да започнете като добавяте малки количества подправки към обикновени ястия, за да направите ястията по-вкусни. Предлагайте новите храни в малки количества, за да избегнете похабяването на храна, в случай, че детето ви я отказва. Правете периоди от поне седмица преди да предлагате отново храна, която детето ви е отказало.

Направете храната забавна

Малките деца ще са по-отворени към опитването на нови храни, ако са подредени по интересен за тях начин. Храната би им изглеждала по-неустоима, ако е подредена в цветове и форми, които са им познати.

Малките деца обичат храненето с ръце – нарежете храните на достатъчно малки прачета, които то може да вземе с ръце. Внимавайте с големината им и риска от задавяне.

Въвлечето детето в планирането на менюто

С времето вашето дете ще развива все повече своята независимост и желанието си да упражнява контрол. Възползвайте се от това и го въвлечете в избора на плодове и зеленчуци, които да използвате в храненето или го вземете с вас на пазар, когато избирате продукти за вечеря. Когато порасне достатъчно може да четете заедно детски готварски книги или да го оставяте да избира рецептите за семейното меню.

Малкия готвач

Накои дейности в кухнята могат да са много подходящи за вашето дете. Винаги с подходящия родителски контрол! Може да му позволявате да разбърква, да преброява продукти като яйца, картофи и др. или да ви подава някои от съставките.

Подобни храни

Когато детето ви вече е приело дадена храна в менюто си, може да разширявате разнообразието от храни, предлагайки му подобни на цвят, вкус или консистенция храни. Ако например детето ви обича моркови, може постепенно да му предлагате тиква или сладък картоф.

Комбинации

Сервирайте нови храни или вкусове, който децата не предпочитат, като кисел и горчив, с такъв, който харесват – сладък и солен. Например може да комбинирате броколите със сирене, комбинацията от горчивия зеленчук и соленото сирене е чудесна комбинация за вкусовите рецептори на детето. Детските рецептори са много чувствителни, затова внимавайте да не прекалявате с подправянето на храната.

Ако се притеснявате, че капризите, които вашето дете проявява към храната, пречат на здравословния му прием на хранителни вещества, се консултирайте с педиатър. Храната е особено важна за растежа на малките деца и макар че установяването на вкусови предпочитания е нормален етап от развитието на детето, той не бива да е за сметка на правилния прием на хранителни вещества. Заредете се с търпение и се опитвайте да предлагате на детето си достатъчно голям избор от здравословна и полезна храна. Създайте му правилните хранителни навици, необходими за нормалното му развитие.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com